Om smärtguiden

Leg. fysioterapeut &specialist inom smärta & smärtrehabilitering
Doktorand på KI
Kandidatexamen 2013, KI
Magisterexamen 2019, DU

“If we are to accept the immense privilege of helping people understand their pain and how they can recover from it, then we are absolutely obliged to know what it is we are talking about and if that requires some serious work, then so be it.”
( Mick Thacker )


Smärtguiden är skapad av fysioterapeuten Peter Lindberg år 2020. Den riktar sig till personer med långvarig smärta, och till vårdgivare som behandlar patienter med långvarig smärta. Tanken bakom Smärtguiden var att skapa en lättläst handbok som skulle vara praktiskt användbar i kliniken. Helt ideell produktion.

Innehållet i Smärtguiden ligger i linje med modern smärtforskning och smärtrehabilitering utifrån ett biopsykosocialt perspektiv. Uppdateringar kan förekomma. Återkoppling tas gärna emot. Den senaste versionen finns alltid tillgänglig att laddas ner på denna hemsida.

Smärtguiden har blivit genomläst av och mottagit återkoppling från följande:
· Åsa Österlund, leg. Fysioterapeut & KBT-terapeut, MSc., Specialist i Smärta och Smärtrehabilitering, Capio Lundby Närsjukhus
· Emma Varkey, leg. Fysioterapeut, Med. Dr., Specialist i smärta och smärtrehabilitering, Institutionen för Neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi vid Göteborgs Universitet
· Fredrik Nordin, leg. Fysioterapeut, MSc., Specialist i Fysisk aktivitet och Idrottsmedicin
>> Stort tack till er!

Kontakt: smartguiden@gmail.com

Recensioner från vårdgivare

”Jag använder Smärtguiden nästan dagligen med mina patienter i primärvården och det funkar sjukt bra! Väldigt många som kommer tillbaks och vill veta mer och berättar att dom vågar göra mer saker osv.”
– Albin Jakobsson

”Bra, informativ guide och väldigt snygg designad. Sammanställer och sammanfattar budskap från modern smärtforskning och rehabiliteringsstrategier från flera håll. Jag kommer att ha mycket användning av den med mina patienter!”
– Isak Barvesten, leg. fysioterapeut

”En riktigt bra guide! Lättläst med mycket information om smärta och smärthantering! Kul med ett quiz.”
– Victoria, leg. psykolog, Nacka Smärt- och stresscenter

”Smärtguiden är en tydlig och lättläst sammanställning av nyttig information för personer med långvarig smärtproblematik. Den tar upp grunderna i smärtrehabilitering på ett lättförståeligt sätt. Det är svårt att hinna med att gå igenom allt detta i patientmöten i primärvården. Eftersom smärta är så komplext ser jag smärtguiden som en stor tillgång som komplement för mig som vårdgivare.”
– Felicia

”Jättebra sammanfattat om ett svårt tema. Jättebra med metaforer och exemplar. Perfekt lagom med 20 sidor.”
– Anonym

”Har inte börjat använda den än, läste igenom den för första gången alldeles nyss, men kan direkt säga att den på ett lättförståeligt tydligt sätt tar med de aspekter som är viktiga och betydelsefulla för smärthantering. Många bra förklaringar och svar! Tack!”
– Anonym

Mer från författaren:
Rehabsnack
ACT for pain
Primärvårdsgruppen

%d bloggare gillar detta: